Depresszió és öngyilkossági kockázat szűrése a háziorvosi gyakorlatban

Nemzetközi adatokhoz hasonlóan az orvosi értelemben vett, és kezelést igénylő major depresszió prevalenciája a háziorvosi gyakorlatban hazánkban is 6-10 százalék. Mivel a nem kezelt depressziók jelentik az öngyilkosság legfontosabb rizikófaktorát, a depressziók (és különösen az öngyilkosságra hajlamos depressziók) korai felismerése rendkívül fontos. A major depresszióknak az alapellátásban történt felismerése lényegesen hozzájárul az öngyilkossági halálozás csökkenéséhez.

Számos vizsgálatból ismert, hogy az öngyilkosság szempontjából veszélyeztetett személyek a tettük elkövetését megelőző hetekben, hónapokban felkeresik háziorvosukat különféle –és nem feltétlenül pszichés jellegű – panaszokkal. Ez egyben lehetőséget teremt arra, hogy még a szakszerű exploráció előtt – többnyire a váróteremben történő várakozás során – a beteg rövid, néhány egyszerű kérdésből álló kérdőívet töltsön ki, amit a nővér vagy asszisztens értékel, és az így kiszűrt, depresszióra vagy szuicidalitásra gyanús beteg vizsgálata a háziorvos által feltett célzott kérdéssekkel folytatódjon. A rövid Reménytelenség skálát a rövid Beck depresszió-szűrő kérdőívvel együtt célszerű alkalmazni. A két – összesen 13 kérdést tartalmazó – kérdőív kitöltése csak néhány percet vesz igénybe.

A háziorvosi gyakorlatban a 4 kérdést tartalmazó Beck reménytelenség kérdőív és a 9 kérdéses Beck depresszió-szűrő skála segítségével az akut, illetve rövid távon megjelenő öngyilkossági veszély igen nagy valószínűséggel megállapítható. Ezt a szűrés folyamatábráján bemutatott algoritmus foglalja össze, a rövid Beck depresszió kérdőív, illetve a rövid Beck reménytelenség skála itt letölthetők. Először a 4 tételes Reménytelenség skálát célszerű kitöltetni, és ha az összpontszám 0 vagy 1, további teendő nincsen, de ha az 6 vagy e fölött van, akut szuicid veszély áll fenn, a beteget feltétlenül pszichiáterhez kell irányítani és a Lelki Elsősegélyszolgálat telefonszámát átadni (116–123), akár a Beck depresszió kérdőív kitöltése nélkül is. Amennyiben az érték 2 és 5 között van, akkor kell a 9 tételes rövid Beck-kérdőívet kitöltetni, és a továbbiakban a folyamatábra által jelzett módon eljárni.

Ha a Beck-kérdőív összpontszáma 18 pont vagy kevesebb, további teendő nincsen. Amennyiben a Beck-kérdőív összpontszáma 19 és 24 között van, célszerű a DSM-5 major depresszió 9 tünetét végigkérdezni, és amennyiben az első vagy második tünet mellett még négy másik is fennáll, a depresszió kórisméje felállítható. Ugyanakkor, ha a Reménytelenség skálán elért összpontszám 2 és 5 közötti, és a Beck depresszió összpontszám 19 és 24 között van, de nem áll fenn major depresszió, mérlegelendő pszichiáterhez vagy pszichológushoz küldeni a pácienst (vagy szorosabb ellenőrzés mellett 3 hónap múlva újra megismételni a vizsgálatot). Ha a Beck depresszió összpontszám 19 és 24 között van, és a páciens kimeríti a DSM-5 major depresszió kritériumait, de nincsen szuicid veszély (vagyis nincsen öngyilkossági gondolata és nem volt korábban szuicid kísérlete), akkor ezen nem szuicidális major depresszió kezelése az ismert elvek alapján a háziorvosi gyakorlatban is elkezdhető, ideális esetben pszichológus bevonásával, és szükség esetén pszichiáter szakorvossal konzultálva, esetleg a beteget végleg hozzá irányítva. Egy enyhe vagy középsúlyos, nem szuicidális és jól együttműködő major depressziós beteg háziorvosi praxisban való kezelése semmivel sem nehezebb, és nem jelent nagyobb felelősséget, mint egy hipertóniás, diabéteszes vagy angina pectorisos beteg észlelése és ellátása. Amennyiben a Beck depresszió összpontszám 19 és 24 között van és a beteg kimeríti a major depresszió kritériumait, és volt szuicid kísérlete vagy jelenleg öngyilkossági gondolatai vannak, akkor szintén pszichiátriai kezelés szükséges. Amennyiben a depresszió összpontszám 25 vagy több, a major depresszió nagyon valószínű és a beteget mindenképpen pszichiáterhez kell irányítani és a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat telefonszámát (116-123) átadni, függetlenül az esetlegesen jelenlévő szuicidalitástól.

A középsúlyos depressziós tünetek, major depresszióra kifejezetten veszélyeztetettek közel ötven százalékos szenzitivitással azonosíthatók  a  háziorvosi  gyakorlatban  a családi anamnézis adatai alapján is: azoknál, akiknél az első vagy másodfokú rokonok között befejezett öngyilkosság fordult elő, a páciensnek  50  százaléka  major depresszióban szenved.

Értékelés:

A major depresszió diagnózisához összesen minimálisan 5 tünetnek jelen kell lenni (legalább két hétig), de ezek közül az egyik mindenképpen az 1. vagy 2. kell, hogy legyen.

 1. Depressziós, szomorú, nyomott hangulat
 2. Az érdeklődés és örömkészség jelentős csökkenése (anhedonia)
 3. Jelentős testsúlycsökkenés vagy –gyarapodás (étvágytalanság vagy hízás)
 4. Inszomnia vagy hiperszomnia (csökkent vagy fokozott alvás)
 5. Nyugtalanság vagy gátoltság
 6. Fáradtság, erőtlenség, anergia
 7. Értéktelenség érzése, reménytelenség, önvádlás, bűntudat, esetleg depressziós téveszmék
 8. Csökkent gondolkodási, koncentrálási és döntési képességek
 9. Életuntság, halálvágy, öngyilkossági gondolatok vagy kísérlet

Pszichiáter szakembereinktől ingyenes konzultációt kérhet, amennyiben Ön háziorvos vagy védőnő, és úgy érzi, egy adott kérdésben szüksége van egy pszichiáter tanácsára, tapasztalatára.

 • Ha olyan betege, kliense, gondozottja van, akinél felmerül annak a gyanúja, hogy tünetei vagy magatartásváltozása mögött pszichiátriai vagy esetleg csak lelki, mentális problémák húzódnak meg, és ennek eldöntéséhez szeretne tanácsot kérni.
 • Ha úgy érzi, a betegét, kliensét az alapellátásban is el lehetne látni, ám ehhez tanácsra, segítségre lenne szüksége.
 • Ha úgy érzi, szeretne fejlődni az alacsony küszöbű pszichoterápiás intervenció alkalmazásában.
 • Ha olyan kérdése van, amiről úgy gondolja, egy pszichiáter szakorvos tudja a legkönnyebben megválaszolni.

Online pszichiátriai konzultáció háziorvosoknak és védőnőknek

Spread the love