Mikor lehet szükség a pszichiátriai konzultációra?

Mikor lehet szükség a pszichiátriai konzultációra?

Nemzetközi adatokhoz hasonlóan az orvosi értelemben vett, és kezelést igénylő major depresszió prevelenciája a háziorvosi gyakorlatban hazánkban csak 6-10 százalék. Mivel a nem kezelt depressziók jelentik az öngyilkosságok legfontosabb rizikófaktorát, a depressziók (és különösen az öngyilkosságra hajlamos depressziók) korai felismerése rendkívül fontos. A major depresszióknak az alapellátásban történt felismerése lényegesen hozzájárul az öngyilkossági halálozás csökkenéséhez

A háziorvosnál gyakran jelentkeznek olyan betegek, akiknek a testi tünetei mögött enyhébb vagy súlyosabb pszichés kórképek, mentális problémák, lelki nehézségek állnak. A markáns tünetekkel jelentkező pszichotikus kórképek könnyebben felismerhetők, de sok zavar, betegség rejtve maradhat, jelentős szenvedést okozva a betegnek, továbbá kudarcélményt az orvosnak. Ezek jó része a háziorvosi praxisban is felismerhető lenne, így már az alapellátásban beavatkozva szakszerű kezelést kaphatna a beteg. A gyógyszeres terápia elérhető a rendelőkben és az alacsony küszöbű pszichoterápiás intervenció elsajátítható. (Dr. Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság volt elnöke)

A védőnői munka során gyakran előfordulhat, hogy akár az édesanyánál, akár más családtagnál valamilyen mentális zavar, súlyosabb lelki probléma gyanúja merül fel. A védőnői családgondozás során akár több generációban és családi kapcsolatban is merülhetnek fel váratlan, szokatlan helyzetek, vagy észlelhető egy-egy ismert eset rosszabbodása, új tünetek, viselkedésminták megjelenése. Ezek befolyásolhatják a védőnői gondozás aktuális folyamatát, további menetét. A védőnői kompetencia része ezen változások felismerése, és hogy az adott esetben szükséges-e és milyen szintű lelki segítségnyújtás, hogyan viszonyuljon ezekhez a helyzetekhez, hogyan kommunikáljon hatékonyan. A védőnők más lehetőségekkel rendelkeznek, mint a háziorvosok, így számukra különösen fontos lehet, hogy egyes esetekben hova, kihez forduljanak, szükséges-e valamilyen beavatkozást kezdeményezni, javasolni.


Amennyiben van rá lehetősége, elsősorban a területileg illetékes pszichiáterrel próbáljon konzultálni! A CallForHelp konzultációs lehetősége nem kívánja lecserélni, kiváltani a közvetlen, a területen dolgozó szakemberekkel való kapcsolatot, de bármilyen akadályoztatás vagy egyéb nehézség esetén, akár a helyi pszichiáterrel egyeztetve örömmel állunk rendelkezésre.