A nap 24 órájában a 116-123 számon minden hálózatról ingyenesen hívható anonim lelki elsősegély telefonszolgálat.

[maxbutton name=”LESZ”]

A telefonszolgálat hármas feladata:

mentálhigiénés prevenció, a lelki egészség védelme. A pszicho-szociális problémák kínzó terhet jelentenek a mindennapokban, konfliktusok, életvezetési nehézségek forrásai. Hogy e problémák ne váljanak krízissé, a segítő szervezetek – tanácsadás, informálás, kezelőhelyhez irányítás és kísérés formájában – támogatást nyújtanak.
krízis-intervenció. Ha a személy szembenézve az őt veszélyeztető körülményekkel, azokat sem kikerülni, sem megoldani nem tudja, krízisbe kerül. A személyiséget veszélyeztető krízis megoldásához külső segítségre van szüksége, s ez a segítség a krízis-intervenció. Sajátos előnnyé válhat az, hogy a krízisben hétköznapi kommunikációs szabályokat már betartani képtelen ember – miközben kommunikációs „adás-erőssége” lecsökken –, a hanggal, a vokális csatornán még képes közölni gondolatait.
Az öngyilkosság-megelőzés, amely – az élet értelmére keresett válasz megtalálásához nyújtott – emberi segítség. Az öngyilkossági veszélyeztetettség csökkentése, a végzetes „megoldások” értelmes cselekvésbe fordítása, a krízishelyzet problémahelyzetté alakítása a kliens és a segítő közös felelőssége.

sos116-123.hu