Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha konzultációs időpontot szeretne foglalni, vagy ha kérdése van a mentális egészség fenntartásával, a mentális problémák megelőzésével, kezelésével kapcsolatban!

Szolgáltatásunk ingyenes, a pszichiáter szakemberek a konzultációt önkéntesen ajánlják fel, hogy segítsék az alapellátásban dolgozók mindennapi munkáját.

Konzultációs időpontok

Pszichiáter szakembereink

Segédanyagok háziorvosoknak:
Depresszió és öngyilkossági kockázat szűrése a háziorvosi gyakorlatban


Mit jelent a pszichiátriai konzultáció?

A pszichiátriai konzultáció során az alapellátásban dolgozó egészségügyi szakemberek (felnőtt- vagy gyermek háziorvosok, védőnők) kérhetnek segítséget többéves gyakorlattal rendelkező gyakorló pszichiáterektől. A kérdések vonatkozhatnak a kliensek, gondozottak tüneteire, ellátására, gyógyszerekre, az esetleg szükséges lépésekre, az alapellátásban is alkalmazható alacsony küszöbű pszichiátriai beavatkozásokra, illetve minden más, a betegek ellátásával kapcsolatban felmerülő problémára.

A pszichiáter szakemberek a saját kompetenciájukon belül válaszolnak a feltett kérdésekre és segítséget nyújtanak a kliensek megfelelő ellátásában, továbbirányításában. A pszichiáter segít eldönteni, hogy egy adott esetben milyen szintű beavatkozás szükséges, és ehhez megfelelő további segítséget nyújt a legjobb ismeretei és szakértelme alapján.

A pszichiátriai konzultáció módja

A pszichiátriai konzultáció előre egyeztetett időpontban, 20 perces időtartamban történik. Szükség esetén kérhető hosszabb időtartamban a konzultáció. A kijelölt időszakokban a pszichiáterek személyesen, online videóbeszélgetésen keresztül válaszolnak a felmerülő kérdésekre a tünetekkel, ellátási lehetőségekkel kapcsolatban. A konzultációs lehetőséget jelenleg ingyenesen biztosítjuk, a szakemberek önkéntes felajánlásával.

Lehetőség van felnőtt- vagy gyermekpszichiátriai konzultációt kérni.

Milyen esetekben kérjen konzultációt?

Ha Ön háziorvos vagy védőnő.

Ha olyan betege, kliense, gondozottja van, akinél felmerül annak a gyanúja, hogy tünetei vagy magatartásváltozása mögött pszichiátriai vagy esetleg csak lelki, mentális problémák húzódnak meg, és ennek eldöntéséhez szeretne tanácsot kérni.

Ha úgy érzi, a betegét, kliensét az alapellátásban is el lehetne látni, ám ehhez tanácsra, segítségre lenne szüksége.

Ha úgy érzi, szeretne fejlődni az alacsony küszöbű pszichoterápiás intervenció alkalmazásában.

Ha olyan kérdése van, amiről úgy gondolja, egy pszichiáter szakorvos tudja a legkönnyebben megválaszolni.

A konzultáció menete

Amennyiben konzultációs időpontot szeretne foglalni, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, és adja meg a kért adatokat. Amennyiben van preferált időpontja, kérjük, jelezze! Amennyiben Önnek telefonon jobban megfelel, hívja az egészségügyi dolgozóknak fenntartott segélyvonalat (1-770-7333), ahol kollégánk vagy azonnal fogadja hívását, vagy kérése esetén visszahívja Önt.

A konzultációs időpontokat itt érheti el.

Ezután kollégánk visszaír a javasolt időponttal, amelyen az adott kérdésben konzultációt ajánlunk Önnek és ha szükséges, további kérdéseket tesz fel. Az időpontot a lehető legközelebbre jelöljük ki, figyelembe véve az Ön kérését. A regisztráció akkor válik véglegessé, amikor ön a felajánlott időpontot elfogadja.

Ekkor küldünk Önnek egy videó konferencia (valószínűleg, de nem kötelezően Zoom) linket, amelyen a konzultáció idején be tud jelentkezni, és ahol pszichiáter kollégánk az adott időkeretben válaszol kérdéseire.

Külön köszönjük, ha a konzultáció után kitölti rövid kérdőívünket, amelynek célja a szolgáltatás további javítása.

Miért lehet szükség pszichiátriai konzultációra?

A háziorvosnál gyakran jelentkeznek olyan betegek, akiknek a testi tünetei mögött enyhébb vagy súlyosabb pszichés kórképek, mentális problémák, lelki nehézségek állnak. A markáns tünetekkel jelentkező pszichotikus kórképek könnyebben felismerhetők, de sok zavar, betegség rejtve maradhat, jelentős szenvedést okozva a betegnek és kudarcélményt az orvosnak. Ezek jó része a háziorvosi praxisban is felismerhető lenne, így már az alapellátásban beavatkozva is szakszerű kezelést kaphatna a beteg. A gyógyszeres terápia elérhető a rendelőkben, alacsony küszöbű pszichoterápiás intervenció elsajátítható.

A védőnői munka során is gyakran előfordulhat, hogy akár az édesanyánál, akár más családtagnál valamilyen mentális zavar, súlyosabb lelki probléma gyanúja merül fel. A védőnői családgondozás során akár több generációban és családi kapcsolatban merülhetnek fel váratlan, szokatlan helyzetek, vagy észlelhető egy-egy ismert eset rosszabbodása, új tünetek, viselkedésminták megjelenése. Ezek befolyásolhatják a védőnői gondozás aktuális folyamatát, további menetét. A védőnői kompetencia ezen változások felismerése, és hogy az adott esetben szükséges-e és milyen szintű lelki segítségnyújtás, hogyan viszonyuljon ezekhez a helyzetekhez, hogyan kommunikáljon hatékonyan. A védőnők más lehetőségekkel rendelkeznek, mint a háziorvosok, így számukra különösen fontos lehet, egyes esetekben hova, kihez forduljanak, szükséges-e valamilyen beavatkozást kezdeményezni, javasolni.

Amennyiben van rá lehetősége, elsősorban a területileg illetékes pszichiáterrel próbáljon konzultálni. A CallForHelp konzultációs lehetősége nem kívánja lecserélni, kiváltani a közvetlen, a területen dolgozó szakemberekkel való kapcsolatot, de bármilyen akadályoztatás vagy egyéb nehézség esetén, akár a helyi pszichiáterrel egyeztetve örömmel állunk rendelkezésre.

Európai Szövetség a Depresszió Ellen

Az Európai Szövetség a Depresszió Ellen (EAAD, European Alliance Against Depression, www.eaad.net) 2004 óta dolgozik azért, hogy a depressziót, az öngyilkossági kockázatot korai stádiumban felismerjük, és a betegek még időben jussanak el a megfelelő szakemberhez. Ennek érdekében a többi tevékenységünk mellett továbbképzéseket, szakmai segítséget nyújtunk a háziorvosoknak, az alapellátásban dolgozó szakembereknek a depresszió tüneteinek megfelelő felismeréséhez. Programunk eredményeként Szolnokon 2005-2007 közt 60%-kal sikerült csökkenteni a befejezett öngyilkosságok számát.

A pszichiátereknek nyújtott szakmai konzultációs lehetőség megszervezése szervesen illeszkedik az EAAD program célkitűzéseihez, mindamellett nem csupán a depresszió, hanem más kórképek esetén is segítséget kívánunk nyújtani.