CallForHelp – Mi meghallgatjuk…

A Végeken Egészséglélektani Alapítvány meggyőződése, hogy a lelki egészséggel nem csak akkor kell foglalkozni, amikor annak hiánya megnyilvánul valamilyen testi vagy lelki problémában, hanem a mentálhigiénés prevenció, a lelki egészség fenntartása, elősegítése egyik legfontosabb teendőnk egyéni és társadalmi szinten egyaránt. Ezért úgy éreztük a COVID-19 miatti járványhelyzet kihirdetésekor, hogy feladatunk egy olyan telefonvonal elindítása, mely segítséget nyújt a jelen helyzetben kiemelten nyomás alatt lévő egészségügyi dolgozóknak és a szociális terület munkatársainak.

Létrehoztuk CallForHelp-Kolléga lelki elsősegély telefonvonalakat, mely a nagy nyomás alatt dolgozó szakembereknek és a társadalom nehéz helyzetben lévő csoportjainak nyújt elérhető lelki elsősegélyt, támogatást. Célunk az ebben a helyzetben fokozottan jelentkező lelki megterhelés, valamint a bezártság, izoláció, új élethelyzet következményeinek lelkileg egészséges megélésének elősegítése – azaz a társadalmi és egyéni krízishelyzet enyhítése, a súlyos állapot kialakulásának megelőzése. Az egészségügyi dolgozóknak a 06 1 770-7333, a szociális terület munkatársainak 06 1 770-8877 számon nyújtunk lelki elsősegély szolgáltatást, míg a CallForHelp – Kortalanul vonal (06 1 700 44-88) minden korosztálynak és a családosoknak kínál érzelmi támogatást, odafigyelést. Emellett chaten és emailben is nyújtunk támogatást.

2020. május 15-én elindítottuk a Családi vonal email támogató szolgálatunkat kisgyermekes családok, gyermekvállaláson gondolkodó párok, családok részére. A beérkező emaileket sokéves védőnői tapasztalattal rendelkező önkénteseink válaszolják meg.

A telefonvonalakkal párhuzamosan létrehoztuk a callforhelp.hu weboldalt, mellyel célunk a lakosság számára egy platformon hozzáférhetővé tenni a pandémiás helyzetben kialakult segítő szervezeteket és az általuk nyújtott szolgáltatásokat, ezzel is erősítve a Magyarországon kialakult összefogást. Az oldal célja egy olyan gyűjtőfelület, fórum, egyfajta virtuális piactér létrehozása, mely az eddig is létező illetve a járványhelyzetben alakult segítő szervezeteket, lelki elsősegély telefonvonalakat és online kezdeményezéseket, önkéntes felajánlásokat teszi elérhetővé a lakosság számára. A CallForHelp célkitűzése a megbízható, minőségileg garantált információk, ingyenes online lehetőségek és kezdeményezések összegyűjtése, elérhetővé tétele, melyek segítséget nyújtanak a korlátozások alatt és után online eszközökkel.

A telefonvonalaknál a segítségnyújtás szintje szerint (lelki elsősegély illetve érzelmi támogatás) önkéntes pszichiáterek, pszichológusok és mentálhigiénés területen képzett szakemberek várják a hívásokat. Jelenleg több mint száz képzett önkéntesünk segít az ország minden tájáról, és kínálnak online szolgáltatásokat, mint például életviteli tanácsadást és csoportos tevékenységeket.

A CallForHelp a végrehajtás során együttműködik a Bajai Ifjúsági Fórummal illetve a MentalForDoctors önkéntes kezdeményezéssel.

A CallForHelp egy szakmai minőséggel kidolgozott szolgáltatást szeretne az online eszközökön keresztül eljuttatni azokhoz, akik úgy érzik, szükségük van rá. Mindezeket saját forrásából biztosítja.

Ha szeretné pénzbeli adománnyal támogatni kezdeményezésünket, az alábbi bankszámlaszámon teheti meg:

11600006-00000000-50356014

Végeken Egészséglélektani Alapítvány

A közleményben tüntesse fel: CallForHelp

Minden segítséget hálásan fogadunk és köszönünk!