Európai Szövetség a Depresszió Ellen

Többszintű akcióprogram a depresszió és az öngyilkossági magatartás ellen
European Alliance Against Depression, EAAD, www.eaad.net

Az Európai Szövetség a Depresszió Ellen (European Alliance Against Depression) egy bizonyítottan hatékony, közösségi alapú, többszintű nemzetközi (Európa határain is túlnyúló) intervenciós program, melynek célja a depresszióban szenvedő betegek ellátásának javítása és az öngyilkossági magatartás, cselekedetek megelőzése. Magyarországon az EAAD képviselője a Végeken Egészséglélektani Alapítvány.

Az EAAD program, amelynek hazai bevezetését Kopp Mária kezdte el 2004-ben, a szolnoki beavatkozás során (2005-2007) az öngyilkosságok számának jelentős, 60%-os csökkenését érte el. A program alapelve a négyszintű beavatkozás, amelynek keretében a helyi erőforrásokra támaszkodva a (1) háziorvosok, (2) közösségi segítők, „kapuőrök” képzése (alap- és szakellátás és civil szervezetek, pedagógusok, katasztrófavédelem, OMSZ, rendőrség stb. együttműködésének segítése (hálótérkép), összefogása, (3) érintettek, magas kockázatú csoportok felé nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a (4) lakossági kampány eszközeivel éri el a kívánt hatást. A program fő célja a helyi közösségek és az országos összefogás hatásán keresztül növelni a depresszió felismerését illetve a kezeléshez jutás lehetőségét.

Az EAAD négyszintű modellje része az EU által működtetett EU-Compass for Action on MentalHealth and Well-being-ben szereplő jó gyakorlatoknak. Az EAAD erős ajánlásként szerepel az EMMI által kiadott szakmai irányelvben. Az MNB 330 pontos Versenyképességi Programja is javasolja az EAAD hazai megvalósítását.

Az Alapítvány jelenleg a program hazai kiterjesztésén dolgozik. Ennek keretében internetes segítő eszközöket készít, képzéseket tart, illetve az EAAD protokollja szerint el kívánja indítani a közösségeket az ország különböző területein. Aktívan terjeszti azt az online önsegítő eszközt, amely lehetővé teszi a kezelést az enyhe és közepesen súlyos depresszió esetén. A depresszió-ellenes tevékenységhez kapcsolódóan a lelki egészség más problémáival kapcsolatos kérdések, problémák megoldását is elősegíti. A programok végrehajtásában az egyik legfontosabb partner a Magyar Telefonos Lelki Elsősegélyszolgálatok Szövetsége (LESZ), amely az országosan ingyenesen hívható 116-123 szám fenntartásával non-stop segélyszolgálatot tart fenn a krízisben lévő emberek számára.

iFightdepression.com önsegítő eszköz és információs portál