Depresszió és öngyilkossági kockázat szűrése a háziorvosi gyakorlatban

psz_idopont

Depresszió és öngyilkossági kockázat szűrése háziorvosi gyakorlatban

Depresszió szűrés folyamatábrája, letölthető PDF (Prof. Dr. Rihmer Zoltán munkája alapján)

Beck Reménytelenségi Skála és Rövid Beck Depresszió Kérdőív értékelési útmutatóval együtt, letölthető PDF

A depresszió és öngyilkossági rizikó szűrésének rövid módszere a háziorvosi gyakorlatban (Rihmer, Torzsa)

A háziorvosok kiemelt szerepe

Számos vizsgálatból ismert, hogy az öngyilkosság szempontjából veszélyeztetett személyek a tettük elkövetését megelőző hetekben, hónapokban felkeresik háziorvosukat különféle – nem feltétlenül pszichés jellegű – panaszokkal. Ez egyben lehetőséget teremt arra, hogy még a szakszerű exploráció előtt – többnyire a váróteremben történő várakozás során – a beteg rövid, néhány egyszerű kérdésből álló kérdőívet töltsön ki, amit a nővér vagy asszisztens értékel, és az így kiszűrt, depresszióra vagy szuicidalitásra gyanús beteg vizsgálata a háziorvos által feltett célzott kérdéssekkel folytatódjon. A rövid Reménytelenség skálát a rövid Beck depresszió-szűrő kérdőívvel együtt célszerű alkalmazni. A két – összesen 13 kérdést tartalmazó – kérdőív kitöltése csak néhány percet vesz igénybe.

Depresszió szűrés folyamatábrája

Öngyilkossági kockázat szűrése

A háziorvosi gyakorlatban a 4 kérdést tartalmazó Beck reménytelenség kérdőív és a 9 kérdéses Beck depresszió-szűrő skála segítségével az akut, illetve rövid távon megjelenő öngyilkossági veszély igen nagy valószínűséggel megállapítható. Ezt a szűrés folyamatábráján bemutatott algoritmus foglalja össze, a rövid Beck depresszió kérdőív, illetve a rövid Beck reménytelenség skála itt letölthetők. Először a 4 tételes Reménytelenség skálát célszerű kitöltetni, és ha a pontszám 0 vagy 1, további teendő nincsen, de ha 6 pont vagy a fölött van, akut szuicid veszély áll fenn, a beteget feltétlenül pszichiáterhez kell irányítani és a Lelki Elsősegélyszolgálat telefonszámát átadni (116–123), akár a Beck depresszió kérdőív kitöltése nélkül is. Amennyiben az érték 2 és 5 között van, akkor kell a 9 tételes rövid Beck-kérdőívet kitöltetni, és továbbiakban a folyamatábra által jelzett módon eljárni.

Depresszió szűrése

BDI pontszám kiszámítása: összesített pontszám*2,22. A táblázat a letölthetö kiértékelési útmutatóban is megtalálható.

ÉrtékelésÖsszesített pontszám kérdőívbőlBDI pontszám
Normál tartomány0-4 pont0-9 pont
Enyhe depresszió5-8 pont10-18 pont
Közepesen súlyos depresszió9-11 pont19-24 pont
Súlyos depresszió12 vagy több pont25 vagy több pont
 1. Ha a BDI pontszám 18 pont vagy kevesebb, további teendő nincsen.
 2. Amennyiben a BDI pontszáma 19 és 24 között van, célszerű a DSM-5 major depresszió 9 tünetét végigkérdezni, és amennyiben az első vagy a második tünet mellett további négy másik is fennáll, a depresszió kórisméje felállítható.
 3. Ugyanakkor, ha a Reménytelenség skálán elért összpontszám 2 és 5 közötti, és a BDI pontszám 19 és 24 között van, de nem áll fenn major depresszió, mérlegelendő pszichiáterhez vagy pszichológushoz küldeni a pácienst (vagy szorosabb ellenőrzés mellett 3 hónap múlva újra megismételni a vizsgálatot).
 4. Ha a BDI pontszám 19 és 24 között van, és a páciens kimeríti a DSM-5 major depresszió kritériumait, de nincsen szuicid veszély (vagyis nincsen öngyilkossági gondolata és nem volt korábban szuicid kísérlete), akkor ezen nem szuicidális major depresszió kezelése az ismert elvek alapján a háziorvosi gyakorlatban is elkezdhető, ideális esetben pszichológus bevonásával, szükség esetén pszichiáter szakorvossal konzultálva, esetleg a beteget végleg hozzá irányítva. Egy enyhe vagy középsúlyos, nem szuicidális és jól együttműködő major depressziós beteg háziorvosi praxisban való kezelése semmivel sem nehezebb, és nem jelent nagyobb felelősséget, mint egy hipertóniás, diabéteszes vagy angina pectorisos beteg észlelése és ellátása.
 5. Amennyiben a Beck depresszió összpontszám 19 és 24 között van és a beteg kimeríti a major depresszió kritériumait, és volt szuicid kísérlete vagy jelenleg öngyilkossági gondolatai vannak, akkor szintén pszichiátriai kezelés szükséges.
 6. Amennyiben a depresszió összpontszám 25 vagy több, a major depresszió nagyon valószínű és a beteget mindenképpen pszichiáterhez kell irányítani és a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat telefonszámát (116-123) átadni, függetlenül az esetlegesen jelenlévő szuicidalitástól.

A középsúlyos depressziós tünetek, major depresszióra kifejezetten veszélyeztetettek közel ötven százalékos szenzitivitással azonosíthatók a háziorvosi gyakorlatban a családi anamnézis adatai alapján is: azoknál, akiknél az első vagy másodfokú rokonok között befejezett öngyilkosság fordult elő, a páciensnek 50 százaléka major depresszióban szenved.

Major depresszió (DSM-5)

Értékelés:

A major depresszió diagnózisához összesen minimálisan 5 tünetnek jelen kell lenni (legalább két hétig), de ezek közül az egyik mindenképpen az 1. vagy 2. tünet kell, hogy legyen.

 1. Depressziós, szomorú, nyomott hangulat
 2. Az érdeklődés és örömkészség jelentős csökkenése (anhedonia)
 3. Jelentős testsúlycsökkenés vagy –gyarapodás (étvágytalanság vagy hízás)
 4. Inszomnia vagy hiperszomnia (csökkent vagy fokozott alvás)
 5. Nyugtalanság vagy gátoltság
 6. Fáradtság, erőtlenség, anergia
 7. Értéktelenség érzése, reménytelenség, önvádlás, bűntudat, esetleg depressziós téveszmék
 8. Csökkent gondolkodási, koncentrálási és döntési képességek
 9. Életuntság, halálvágy, öngyilkossági gondolatok vagy kísérlet

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha kérdése van a konzultációval vagy a mentális egészség fenntartásával, a mentális problémák megelőzésével, kezelésével kapcsolatban!